Over ons

Home » Over ons

Over ons


Stichting Gast

Geef asielzoekers een toekomst

Stichting Gast is in 2000 opgericht om een helpende hand te bieden aan ongedocumenteerde vluchtelingen, die een aantoonbare binding met Nijmegen hadden.
Nu, 22 jaar later, is er onverminderd sprake van asielzoekers in nood: zij zijn weliswaar uitgeprocedeerd, maar om tal van redenen kunnen of willen zij niet terug naar het land van herkomst. Mensen ontvluchten hun land met een reden. Ze vluchten omdat ze hun leven niet zeker zijn, om politieke of humanitaire redenen.

Gast helpt, in afwachting van een nieuwe procedure. In veel gevallen krijgen deze mensen alsnog een status. In sommige gevallen zit een toekomst in Nederland er echt niet in of wordt hun thuisland veiliger; dan keren ze alsnog terug naar hun land van herkomst.

Wie zijn onze cliënten? Ze komen uit alle landen van de wereld, maar soms zijn ze stateloos en kunnen nergens heen. Soms zijn ze zwaar getraumatiseerd en dan is eerst rust en behandeling nodig. Sommigen wachten op documenten om opnieuw in procedure te gaan, anderen zouden terug willen naar hun land, maar kunnen niet geloven dat dat veilig is.